SUSAINA FIGUERA
Experta en Capital Relacional i Estratègies d’Innovacio. Ha impulsat projectes enfocats a divulgar i fomentar la col·laboració indústria-acadèmia com a motor de la Innovació, amb una especial atenció a la mirada de gènere.

Li agrada la cuina, especialment la mallorquina, i n’ha impartit amb sa mare algun taller de la mà de sesilleskm0.com, on col·labora tot elaborant-ne el receptari.

Abril de 2025

 

“La meva professió et retorna a l’essència”

 

Dra. Inma González

PERFIL | La Dra. Inma González no només aplica tractaments: hi posa consciència, ciència i art. Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, compta amb més de 25 anys d’experiència en medicina estètica, antienvelliment i integrativa, ara com a directora mèdica del Centre Integratiu de Salut CISIG a Barcelona. Actualment, és coordinadora del Màster en Medicina Estètica i Benestar del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i la UB.  Ens rep amb una mirada franca, darrere de les seves ulleres de muntura vermella (com les meves!)  i un somriure global: li riuen els ulls, els llavis i la seva pell lluminosa.

Vas començar centrada en la salut de la dona. Què et va portar a la medicina estètica?

La vocació sempre ha estat la mateixa: cuidar. Vaig començar per la ginecologia, però mentre treballava en un centre de bellesa vaig descobrir el poder transformador —i no només físic— de la medicina estètica. A més, vaig patir acne durant anys. Entendre el que et passa a la pell t’obre camins que no són només professionals, també personals.

Això tot sol ja és una filosofia, gairebé una guia per a la teva pràctica mèdica.

Ho has dit molt bé, sí. A CISIG tenim molt clar que la bellesa comença amb una pell sana. No es tracta de transformar, sinó de cuidar. Una pell hidratada, equilibrada i lluminosa és la base per a qualsevol tractament. I per cert, que la medicina estètica només et millora si t’eleva l’autoestima. Però s’ha de fer des del respecte i l’autenticitat, i és per això que al centre practiquem una medicina integrativa, abordant el pacient holísticament. A més a més, els metges estètics hem de tenir una dimensió artística: és una fusió entre ciència i art.

Hi ha diferències en les demandes estètiques entre homes i dones?

Sí, i són reveladores. Els homes acostumen a demanar tractaments capil·lars o per ulleres fosques. Les dones, en canvi, busquen mantenir una aparença vital, especialment en l’àmbit laboral, on sovint senten que han de competir amb perfils més joves. És aquí on la medicina estètica pot ser una eina de poder, no pas de disfressa.

Cap a on van les tendències actuals en medicina estètica?

Sortosament, s’ha abandonat l’excés de farciments artificials. Ara s’estimula el col·lagen propi, s’aposta pels inductors naturals i per una aparença més lluminosa, fresca i natural. Tornem a l’essència. I això també implica una nova manera de mirar-se al mirall.

Per tant, una rutina homecare a base de fórmules que continguin inductors naturals, és un aliat de la vostra pràctica…

És fonamental. Abans i després de qualsevol tractament cal preparar i mantenir la pell. Amb les pells madures, per exemple, recomano una neteja en dos passos: primer, amb l’escuma Cleansing Foam de Famiskin, que respecta la microbiota i és suau però efectiva; i després, amb unes gotes de l’Oli de nadó de Famiskin aplicat amb un disc de cotó, per acabar d’eliminar impureses i nodrir. Després, Antiaging (a cara, coll i escot!!) i Contorn d’Ulls. I sobretot, fotoprotecció sempre, fins i tot si no sortim de casa.

Ja que esmentes les pells madures, què em dius de la menopausa, sovint tan invisibilitzada en cosmètica?

És una etapa clau. I cal fer-ne aliades, com dius tu, les rutines cosmètiques. L’Oli antiestries de Famiskin ajuda molt amb la flaccidesa, i l’Oli íntim és un bàsic, essencial per al confort quotidià. A més, pot ser un gran aliat en processos de recuperació del sòl pelvià i fins i tot en la vida sexual. En parlem poc, però cuidar el plaer també és salut.

Ja deies abans que els homes s’acosten a la consulta sobretot pels tractaments capil·lars, i això passa perquè avui en tenim principis actius que són efectius. Famiskin  inclou en les seves formulacions ingredients naturals altament eficaços, però el concepte “natural” no és tan clar com les consumidores poden suposar. Què vol dir realment per tu que un producte sigui “natural”?

“Natural” no és una paraula buida. Parlem d’ingredients vegans, no testats en animals, que respecten el microbioma cutani, ecològics i sense tòxics. I això no només beneficia la pell, també el planeta. A la meva consulta, cada producte ha de tenir un sentit, una raó d’ésser i un respecte per qui el fa servir.

Has posat l’accent en la dimensió artística en la perícia dels metges estètics. Com afecta la vostra professió l’intrusisme del sector?

És un tema molt seriós. Veiem esteticistes, però també odontòlegs o infermers punxant àcid hialurònic o bòtox, sovint sense la formació adequada. La medicina estètica ha de ser medicina. Cal coneixement, responsabilitat vers els teixits, el cos i les persones.

Després de més de 25 anys de pràctica mèdica, has descobert alguna pedra preciosa en la teva professió?

Doncs mira. 25 anys de medicina antienvelliment, i la troballa més preciosa és veure que els meus pacients han envellit, de fet, amb mi. Venen a la consulta per continuar cuidant-se, i em porten les seves filles. Això vol dir molt més que estètica: vol dir confiança, trajectòria i cuidar des de la veritat.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.