La major part d’imatges que probablement tindrem interioritzades sobre la cosmètica estan relacionades amb la natura: cascades d’aigua, plantes, flors, el cel, i tot en tons verds, blaus, rosats, sense les estridències del que considerem artificial. Per això el món del maquillatge és a part, amb els seus vermells, els seus negres i els seus daurats i la seva relació amb l’urbà, més allunyat del que entenem com a natural. I és que de la natura provenen la immensa majoria dels ingredients en cosmètica: de les plantes (de les seves fulles, el seu tronc, les seves flors i els seus fruits), de la terra (argiles, òxids de metalls com el zinc o el talc) i també dels animals.
És important tenir present això últim perquè natural i vegà no és el mateix. Naturals són tots els ingredients que s’obtenen de la natura, i la natura és on coexisteixen els éssers vius i inerts, en el seu medi més primitiu. I els animals són éssers vius com les plantes. D’ells s’obtenen ingredients naturals com el col·lagen, que s’extreu de teixits animals com pell, ossos, tendons i cartílags, i passa per una hidròlisi. O la lanolina i la cera d’abelles, que de vegades hi ha marques que les fan servir excepcionalment encara que publicitin que no utilitzen productes d’origen animal: la lanolina s’obté del rentat i processament de la llana d’ovella, on s’extreu com un greix natural que recobreix la fibra, i la cera d’abelles la secreten aquests insectes per construir el rusc i s’obté després d’expulsar la mel de les cel·les.
Si parlem d’ingredients vegans, en canvi, aleshores sí que ens referirem a aquells que no involucren els animals, i els fabricants de productes vegans tampoc no els fan servir per provar els efectes de les seves fórmules, per la qual cosa la condició cruelty-free hauria d’anar implícita en tot el que és vegà. D’altra banda, allò natural i allò vegà no necessàriament és sostenible o segur en si mateix. La sostenibilitat va associada a l’impacte ambiental, les consideracions ètiques i socials, etc. dels ingredients (i si parlem de productes, de la totalitat del procés productiu fins a la venda), i la seguretat depèn d’aspectes com la puresa dels seus ingredients, la formulació adequada i el compliment de les regulacions sanitàries.
Origen de l’ús dels ingredients naturals en cosmètica
No estranyarà a molts si diem que l’Antic Egipte va ser una de les civilitzacions de les quals millor està documentat l’ús de cosmètics per cuidar la salut (per la calor, per la pols del desert) i la bellesa de la pell i el cabell. Feien servir ingredients que podien obtenir de la natura que encara usem avui en dia, com la camamilla, el timó, la lavanda, l’oli d’oliva, l’oli d’ametlles, etc., com es pot veure en aquesta nota del Smith College Museum of Art.
També els grecs feien ús dels ingredients naturals en cosmètica, com l’oli d’oliva, que era la base dels seus ungüents, o la lanolina, que es feia servir en les cremes facials, així com d’altres molt més exòtics, com els derivats de les sangoneres o els llangardaixos. Una cosa semblant passava a l’Antiga Roma, on les dones d’alt estatus feien ús dels cosmètics amb moderació, i incloïen també la lanolina a la cara, banyes (per aprofitar el col·lagen), llavors i suc de plantes, però també pols de guix i guix per blanquejar el rostre, així com mirra, encens, placentes, i fins i tot orina i excrements per a altres usos.
Altres civilitzacions, com la Xina o l’Índia, utilitzaven ingredients disponibles en el seu entorn natural, com l’oli de sàndal, de coco i de sèsam, així com el de camèlia i el d’ametlles, a més de la pols d’arròs per blanquejar la pell. La mantega de karité, l’arbre originari de la qual procedeix d’Àfrica, l’empraven les comunitats africanes per protegir la pell del sol i de la sequedat.
Els ingredients naturals estrella en cosmètica
Com hem vist, alguns dels remeis naturals que es feien servir antigament amb finalitats cosmètiques encara perviuen avui dia: una gran quantitat de cremes i olis, xampús i gels de dutxa, etc., contenen aquests ingredients, encara que evidentment s’ha fet més complex el seu procés de formulació, producció i aplicació, en extreure’s i refinar-se i després combinar-se amb altres components per potenciar els seus beneficis i millorar la seva estabilitat, textura, vida útil i capacitat de ser absorbits per la pell. Vegem-ne alguns:
- Àloe vera: s’obté premsant en fred el gel present en les fulles internes de la planta d’àloe, i és apreciat per les seves propietats hidratants, calmants i cicatritzants, que fan que la trobem en màscares facials, productes per després del sol o de depilació làser, humectants, etc.
- Oli d’oliva: s’obté premsant en fred olives madures per extreure el seu oli sense escalfar-lo ni utilitzar químics, i té propietats hidratants, nutritives, antioxidants i antiinflamatòries.
- Oli de coco: s’obté premsant en fred la polpa seca del coco madur i el seu poder hidratant i condicionador fan d’aquest producte una excel·lent opció per a la pell i els cabells.
- Mantega de karité: s’extreu premsant en fred o bullint les nous de l’arbre de karité per obtenir una mantega cremosa i rica en nutrients ideals per a productes cosmètics amb vitamines A i E, profundament hidratants i que proporcionen una barrera per retenir la humitat.
- Oli de jojoba: s’extreu de les llavors de la planta de jojoba, premsades en fred per conservar els seus apreciats èsters de cera líquida, hidratants i equilibrants, que actuen com la pròpia pell.
- Oli d’argan: els fruits de l’arbre d’argan, premsats en fred, són rics en antioxidants, àcids grassos essencials i vitamina E, que ajuden a millorar l’elasticitat i la textura de la pell.
- Oli d’arbre del te: les propietats antisèptiques i antiinflamatòries d’aquest arbre les fulles del qual es destil·len al vapor per concentrar les seves propietats antibacterianes i antiinflamatòries fan que sigui molt popular en tractaments contra l’acne i altres afeccions de la pell (fongs, bacteris…) per la seva capacitat per reduir la inflamació i combatre les bacteris.
- Oli de rosa mosqueta: riques en àcids grassos essencials i antioxidants, les llavors d’aquesta planta, que passen per premsat en fred per conservar les seves vitamines i àcids grassos essencials, ajuden a prevenir i reduir l’aparició de cicatrius i arrugues.
- Àcid hialurònic: encara s’extreu freqüentment de teixits animals com les crestes de gall, el cordó umbilical de diversos animals com vaques i cavalls o les aletes de tauró mitjançant una sèrie de processos químics, però cada vegada més es recorre a fonts vegetals, com certs tubercles, que es fermenten perquè els bacteris produeixin aquest ingredient, que després es purifica. És enormement hidratant i redensificant, retenint fins a 1.000 vegades el seu pes en aigua, per la qual cosa resulta en un excel·lent humectant per mantenir la hidratació de la pell.
- Camamilla: sabem que les propietats més apreciades d’aquesta planta la infusió de la qual sempre tenim a punt són les antiinflamatòries, que calmen i relaxen, per la qual cosa en cosmètica ajuden a calmar la pell sensible i irritada. S’obté, com a casa, mitjançant infusió, però en un oli portador, o bé utilitzant extracció amb solvent per capturar els seus compostos calmants.
- Oli d’alvocat: mitjançant premsat en fred de la polpa del fruit madur per conservar les seves vitamines i àcids grassos, l’alvocat es fa servir com a hidratant i anti-envelliment, ajudant a millorar l’elasticitat de la pell, per la qual cosa és un ingredient comú en cremes i màscares.
- Oli de calèndula: de manera semblant a la camamilla, l’extracte de calèndula s’obté submergint els seus pètals en un oli portador o extraient-la mitjançant solvents, i es fa servir per les seves propietats antiinflamatòries, per cicatritzar i calmar, per a pells amb ferides, èczemes i dermatitis, o pells delicades com les del nadó.
- Glicerina: abans provinent de fonts derivades del petroli, ara pot obtenir-se hidrolitzant olis vegetals, com el de coco o el de soja, per descompondre els greixos en glicerol i àcids grassos, que tenen gran capacitat per absorbir la humitat de l’aire cap a la pell, mantenint-la hidratada, cosa molt apreciada en productes hidratants i humectants.
- Cafeïna: reina de cremes per a ulls i productes contra la cel·lulitis, és una gran aliada per reduir la inflor i millorar la circulació, cosa que dona a la pell un aspecte més ters i suau. Aquest component, com sabrem, és present en grans de cafè, fulles de te i grans de cacau, que passen per processos com l’extracció i la cristal·lització, encara que també es pot sintetitzar químicament en laboratoris.
- Cera d’abelles: com hem explicat al principi, la cera d’abelles és la substància que compon els ruscs i que conté la mel, de manera que si s’expulsa la mel, s’obté la cera, que és apreciada per proveir d’una barrera hidratant i protectora natural que reté la humitat a la pell, que és excel·lent en bàlsams, cremes i locions labials i productes específics com bàlsams per a mugrons.
- Extracte de civada: són molt valorades les propietats calmants i antiinflamatòries de la civada, indicada per a pells sensibles, que s’obté remullant o molent civada fins a resultar en una pols fina i extraient els betaglucans actius utilitzant aigua o solvents.
- Argila de caolí: s’usa per ser suau amb la pell i absorbir l’excés d’aigua i les impureses, cosa que fa d’ella una elecció habitual en màscares per a pells greixoses o acneiques. S’obté de dipòsits naturals i es processa per trobar una pols fina i lliure d’impureses, amb alta capacitat d’absorció.
- Mel: com tots sabem, la mel es recol·lecta dels ruscs, es filtra i es pasteuritza per eliminar impureses i preservar les seves propietats hidratants i antibacterianes, ajudant a retenir la humitat i la higiene.
- Lanolina: és utilitzada des de temps antics per les seves propietats emol·lients i hidratants, que ajuden a protegir la barrera de la pell, calmar la sequedat i millorar la hidratació, i s’obté, com hem explicat abans, refinant la cera que secreten les glàndules sebàcies de les ovelles a la llana acabada de xollar.
- Oli d’ametlles: les seves propietats emol·lients (que suavitzen i estoven la pell) i hidratants la fan ideal per a cosmètics per a pell seca, que redueixin la inflamació i millorin el seu to i textura. Com altres olis de fruits similars, es produeix premsant en fred les llavors madures de l’ametller, conservant les seves vitamines naturals, àcids grassos i nutrients beneficiosos.
I com sabem, hi ha molts altres ingredients a base de fruites com l’albercoc, el mango, la papaia, la taronja, la llimona o el kiwi (ja hem esmentat el coco i l’alvocat, per exemple), fruits secs o llavors com les avellanes, l’arç o les pipes de gira-sol, flors com la lavanda o la rosa, arrels com el regalèssia, etc.
A Famiskin només fem servir ingredients naturals que siguin vegans i cruelty-free
Famiskin som una marca de cosmètics pensats per a tota la família en les seves diferents etapes, des de l’embaràs i el naixement fins a les edats més avançades. Fem servir ingredients naturals d’eficàcia contrastada i ús segur fins i tot en etapes com l’embaràs o la lactància, vegans (no fem servir ni lanolina ni àcid hialurònic animal ni cera d’abelles ni altres productes d’origen animal) i cruelty-free (no testem en animals). Alguns exemples són l’oli de llavors i fruits secs com el gira-sol, l’avellana o l’ametlla dolça, plantes com el blat, l’àloe vera o el cotó, fruits com el de l’arbre de karité, albercoc, carabassa o alvocat, i flors com la calèndula.
No fem servir perfums artificials ni colorants ni conservants. Som una marca de proximitat, present ja en moltes farmàcies, que aposta per la sostenibilitat renunciant a l’envàs secundari (amb propòsits bàsicament de màrqueting) i fent servir el mínim material, que alhora és totalment reciclable.
Photo by Aaron Burden on Unsplash