L’embaràs és una època en què el volum del cos augmenta i tensa la pell, especialment a la zona abdominal, els pits, els malucs i les cuixes. Si la pell no és prou elàstica, les fibres es fan malbé i apareixen les estries, que són marques amb aparença de cicatriu. Normalment les estries apareixen en el moment de l’embaràs en què el nostre cos canvia més ràpidament, cap al tercer trimestre. A això hi contribueixen els canvis hormonals, que impliquen una major producció de cortisol, que afecta la resistència d’aquestes fibres. No tothom desenvolupa estries: depèn també de factors com la genètica, que influeix en el nostre tipus de pell, o la rapidesa amb què es guanya el pes, entre altres.
De vegades les estries es desvaneixen tal com apareixen: amb el pas del temps, els canvis hormonals ajuden que la pell torni al seu estat normal, la mateixa disminució de l’estirament relaxa les fibres malmeses i el cos pot produir nou col·lagen i elastina per reparar-les. No obstant això, en molts casos això no ocorre de manera natural i cal ajudar-hi, amb cosmètics i fins i tot tractaments estètics posteriors que milloren l’aparença de la pell.
Per això, el més ideal en aquests casos és adoptar un enfocament preventiu: mentre que eliminar les estries sol ser més difícil que minimitzar-les tractant-les abans que apareguin, a més de més car pels tractaments que pot comportar i amb més possibles efectes secundaris, com molèsties, inflor i picor, entre altres, prevenir-les pot fer que siguin menys visibles i que triguin menys a desaparèixer.
La clau de la prevenció de les estries durant l’embaràs: la hidratació
Una pell hidratada és una pell més flexible i elàstica, ja que augmenta la producció de col·lagen i elastina, i això és fonamental en la prevenció d’estries en l’embaràs. A més, la hidratació redueix la inflamació i el picor i enforteix la barrera cutània.
Hi ha diferents maneres de proporcionar a les capes de la pell l’aigua que necessiten i ajudar a retenir-la, començant per la més òbvia, que és beure aigua suficient, però hi ha també altres formes:
Beure aigua suficient
Durant l’embaràs es necessita més líquid del que és habitual per afavorir la circulació fetal, el líquid amniòtic i el major volum de sang, per la qual cosa és recomanable beure entre 8 i 10 gots d’aigua al dia. Això contribueix també a mantenir la pell hidratada i reduir el risc d’estries.
Fer servir cremes i olis hidratants
Aplicar-se cremes i olis hidratants a la pell, en si mateix, pot ser una rutina plaent que ens pot connectar amb el nostre nadó, gràcies als massatges que requereix la seva aplicació. A més, poden prevenir les estries reduint la pèrdua d’aigua transepidèrmica en formar una capa oclusiva i reforçar la barrera lipídica, millorant la integritat i la funcionalitat de la barrera cutània i proporcionant-li nutrients que milloren l’estructura i la funció de la pell, ambdues coses necessàries per ajudar a retenir l’aigua ja present a la pell.
Els olis naturals per tractar les estries de Famiskin ho aconsegueixen gràcies a ingredients com l’avellana, jojoba, carabassa i germen de blat, que ofereixen una combinació eficaç d’hidratació, regeneració i protecció que pot ser molt beneficiosa en la prevenció i tractament de les estries. Un altre component estrella és la rosa mosqueta, que té un alt contingut en àcids grassos essencials, antioxidants i retinoides naturals, que contribueixen a la reparació de teixits i la renovació cel·lular.
La dieta: un pilar fonamental en la prevenció de les estries durant l’embaràs
La nostra dieta durant l’embaràs pot afectar la prevenció de les estries en dos sentits:
- El que mengem ajudarà o no a mantenir la nostra pell hidratada i elàstica.
- El que mengem influirà en el nostre pes, que és el que fa que augmentem el nostre volum de manera que estirem més o menys la nostra pell.
Per això haurem de seguir una dieta equilibrada, rica en fruites i verdures i proteïnes saludables, que aportin:
- Vitamina C, que afavoreix la síntesi de col·lagen, responsable de l’elasticitat de la pell, i que està present en cítrics, maduixes, kiwis, pebrots vermells i verds i bròquil, per exemple.
- Zinc, que ajuda a la reparació i la regeneració de la pell, que es pot trobar en carns magres, mariscs, llegums i algunes llavors com la de carabassa.
- Proteïnes, com les presents en la carn i el peix, ous i lactis, així com els llegums i fruits secs, que es necessiten per a la formació del col·lagen i l’elastina, que ja hem vist que són essencials per a una pell que resisteixi els canvis de volum del cos.
- Els àcids grassos Omega-3 i Omega-6 també ajuden en la prevenció de les estries perquè ajuden a mantenir la barrera lipídica de la pell, cosa que és crucial per a la seva hidratació i elasticitat, i els podem trobar en peixos blaus, fruits secs, llavors i olis vegetals (d’aquí que els olis naturals de Famiskin contra les estries també siguin beneficiosos). Aquests també tenen Vitamina E, que protegeix la pell contra el dany dels radicals lliures, promovent la salut cel·lular i la reparació de la pell.
Una consideració final: el component genètic
Cal tenir en compte que, com hem apuntat al principi, l’aparició d’estries durant l’embaràs té un component genètic important: si les nostres mares, germanes o àvies van tenir estries durant l’embaràs és probable que nosaltres també en tinguem. I en aquest sentit cal considerar que hi ha casos en què, malgrat prendre mesures de prevenció i després del tractament de les estries, aquestes no arriben a desaparèixer del tot.
L’important és recordar que les estries són una part de l’embaràs i del part com ho són altres canvis que vivim, que tenen valor com a part del nostre cos i que són compatibles amb una pell saludable i amb una vida plena.
Foto de Daniel Reche: https://www.pexels.com/ca-es/foto/1556671/