Rutines diàries en la higiene del nadó

Anna Vilaseca

Farmacèutica.
Departament científic.

La pell és l’òrgan més gran del cos humà i cal tenir cura a l’hora de la higiene diària, evitant l’aparició de dermatitis al·lèrgiques per l’ús de certs cosmètics. Aquest fet és rellevant en els primers anys de vida per tenir una pell sense problemes en el futur.

La pell del nadó en el moment del part és molt fràgil, molt sensible i es pot inflamar amb facilitat. 

És per aquest motiu que cal mirar detalladament la composició dels productes que s’utilitzen en la higiene diària del nadó, assegurant el seu benefici i verificant que no porten al·lèrgens ni ingredients irritants.

En la descripció dels productes és bo mirar si estan Testats sota supervisió pediàtrica, perquè garanteix que han estat estudiats i testats abans de la seva posada en el mercat.

Hi ha 3 rutines diàries en la higiene del nadó:

  • El bany
  • La hidratació
  • La protecció del culet en cada canvi de bolquer

El bany:

El moment del bany ha de ser un moment relaxat i íntim. Molts pares acostumen a banyar el seu nadó al final de la tarda. És un bon moment perquè el nadó es relaxa abans de dormir, i també contribueix a establir una rutina des dels primers dies de vida. Cal tenir cura de la temperatura de l’habitació, uns 23ºC és una temperatura adequada. I en el cas de l’aigua, la temperatura hauria de ser d’uns 36ºC.

Es recomana un gel xampú sense sabó, que serveixi pel cos i pel cabell. Ha de tenir un pH neutre i que no irriti els ulls. S’ha d’esbandir amb la mateixa aigua de la banyera. Després cal assecar amb una tovallola de forma molt suau.

Un Gel xampú sense sabó, amb oli de llavor de cotó, calèndula, camamilla i àloe vera, deixarà la pell i el cabell nets, hidratats i protegits.  

La hidratació:

Hidratar la pell del nadó després del bany és també una rutina.

Els olis vegetals són ideals per aquesta hidratació. Són semblants al film hidrolipídic de la pell i s’absorbeixen amb facilitat, deixant que la pell respiri sense obstruir els porus.

La textura d’oli és molt recomanable per hidratar la pell del cos i de la cara.  

L’oli també és la textura ideal per fer un massatge relaxant al nadó.

Un Oli amb oli de llavor de cotó, oli de calèndula i oli d’ametlles dolces deixarà la pell del bebè suau com el vellut i alleugerarà qualsevol vermellor i sequedat que pugui tenir.

La protecció del culet en cada canvi de bolquer:

En cada canvi de bolquer cal netejar l’àrea del culet del nadó i assecar bé la zona abans de tornar a posar un bolquer net. Per prevenir la dermatitis del bolquer es pot utilitzar una pasta a l’aigua que protegeixi la pell del propi bolquer (factor físic que pot irritar) i de l’orina i la femta (factors químics irritants en contacte amb la pell).

Aplicar una capa de pasta a l’aigua sobre el culet farà de barrera aïllant davant aquests factors físics i químics, a la vegada que tindrà un paper antisèptic i preventiu davant possibles infeccions per microbis de la pell gràcies a l’òxid de zinc.

És recomanable que la Pasta a l’aigua amb òxid de zinc també porti pantenol, oli de calèndula, oli de llavor de cotó, perquè a més de fer protecció de barrera aïllant i microbiana, tingui un paper suavitzant i hidratant.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.