Els còlics del lactant

Anna Vilaseca

Farmacèutica.
Departament científic.

Els còlics del lactant

Els còlics del lactant són un trastorn benigne que es diagnostica freqüentment. Un 20% dels lactants pateixen còlics del lactant durant els tres primers mesos de vida.

És la causa de moltes consultes en pediatria i pot causar molt d’estrès familiar.

Durant els primers mesos de vida tots els lactants ploren, però el plor dels còlics és diferent.

El plor dels còlics del lactant té un inici i final bruscos. És un plor inconsolable, més habitual per la tarda-nit. Per la tarda el nadó està cansat de tot el dia i això també pot influir.

Els bebès, degut al dolor que tenen, encongeixen les cames sobre l’abdomen, tanquen els punys i es posen vermells de cara.

En l’entorn pediàtric, per diagnosticar els còlics s’usa la norma dels “tres tresos”: el nadó ha de tenir entre tres setmanes i tres mesos, plorar més de 3 hores al dia i fer-ho més de tres dies per setmana.

L’origen dels còlics és desconegut. A vegades es pot tractar de gasos. També poden existir intoleràncies a la lactosa o al·lèrgies a través de la llet materna que poden portar als còlics.

La microbiota intestinal del nadó és immadura i aquest és un dels factors que pot influir en les al·lèrgies, intoleràncies i també en els gasos. L’ús de probiòtics adequats per nadons pot ser un gran ajut en la maduració i protecció de la microbiota. I en conseqüència alhora d’evitar els còlics del lactant. Hi ha estudis que ho demostren i cada vegada són més els pediatres que els recomanen.

L’ús d’antibiòtics altera la microbiota del nadó. Si s’han d’utilitzar, sempre es recomanarà un probiòtic que protegeixi aquesta microbiota.

El nadó s’ha d’anar adaptant al seu nou entorn, a l’alimentació, als medicaments quan són necessaris. Totes les rutines d’higiene són i seran rellevants en aquesta adaptació.

Quan el nadó plora, es recomana que els pares estiguin tranquils per transmetre aquesta tranquil·litat al nadó, agafar-lo en braços, consolar-lo, cantar suaument una melodia repetitiva, i també s’aconsellen els massatges.

Les emocions i els vincles que es van creant en els primers mesos de vida van determinant el desenvolupament del nadó, la seva maduració i és per aquest motiu que és rellevant el fet d’estar tranquils en aquest trastorn benigne dels lactants, sabent que és una situació freqüent que té solució.

 

El benestar d’un massatge

La prevenció és clau alhora d’alleujar els còlics dels lactants. Un massatge suau diari, a nivell emocional, reforçarà la connexió amb el nadó i farem que se senti més relaxat. Ajudarà també a que dormi millor. A nivell físic, amb el massatge també podem ajudar a l’expulsió de gasos.

Posar les mans sobre la panxa del nadó, donar-li calor i fer un massatge amb un Oli per nadons amb olis vegetals alleugerirà el dolor i malestar que pot tenir i que li causa el plor.

Es recomana un massatge en forma circular en la mateixa direcció que les manetes del rellotge i després fer moviments de dalt a baix. Ha de ser molt suau i fer-ho molt tranquil·lament i amb molta delicadesa.

L’Oli per nadons amb oli de llavor de cotó, oli de calèndula i oli d’ametlles dolces aporta suavitat i hidratació a la pell ajudant a que el massatge sigui molt agradable i calmant.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.