Tenir cura del pit

Anna Vilaseca

Farmacèutica.
Departament científic.

Tenir cura del pit i el mugró durant l’embaràs i la lactància.

Durant la gestació es produeixen canvis molt significatius al pit de la dona, ja que s’està preparant per a la lactància. Aquests canvis es deuen a la influència de les hormones.

Els canvis produïts en aquesta etapa consisteixen en:

 • Un considerable augment en la mida de les glàndules mamàries.
 • Els vasos sanguinis es fan més visibles.
 • En el segon trimestre de l’embaràs els mugrons i arèoles es fan més grans i foscos. Es fan més evidents els tubercles de Montgomery (glàndules areolars), que ajuden a mantenir el mugró flexible i suau en la preparació per la lactància i secreten un oli hidratant que protegeix quan s’inicia la lactància.

Molts cops els pits piquen i poden produir-se estries degut a l’augment de mida. No oblidem que cal d’hidratar-los i cuidar-los amb un Oli per les estries de forma preventiva.

Per anar preparant el mugró de cara a la lactància, a partir del setè més es pot utilitzar un Bàlsam pels mugrons, el mateix que s’utilitza durant la lactància, sent molt important la seva composició. Ha de tenir propietats hidratants, emol·lients i protectores. S’ha d’aconseguir una pell més elàstica. En aquest cas la prevenció també és important, així com la protecció dels frecs.

Consells per tenir cura dels pits i dels mugrons durant la lactància:

 • En el puerperi, des del mateix dia del part, es recomana una dutxa diària. Els pits s’han de rentar en aquesta dutxa diària amb aigua i un sabó neutre.
 • S’han de mantenir els pits secs amb l’ajut dels discs absorbents, que s’han d’anar canviant cada vegada que sigui necessari. Cal mantenir la zona del mugró sense humitat el màxim de temps possible per evitar el risc d’infeccions per fongs i bacteris.
 • L’ús d’un bàlsam pels mugrons ajudarà a fer una barrera enfront la humitat i per les seves característiques hidratarà i donarà elasticitat a la zona, protegint dels frecs.

Composició del Bàlsam pels mugrons:

Es pot utilitzar un Bàlsam sense cap ingredient d’origen animal, apte per vegans, formulat amb cera d’arròs enlloc de lanolina.

 • Cera d’arròs que s’extreu a partir de l’oli d’arròs. Suavitza i protegeix la pell dels agents externs. Antioxidant, emol·lient i hidratant. Crea una pel·lícula protectora sobre la pell.
 • Oli de girasol, amb propietats emol·lients i calmants i ric en antioxidants.
 • Oli d’oliva, amb propietats hidratants, antioxidants i nutritives. Ajuda a que la pell tingui un aspecte suau, flexible i radiant. Té efecte reparador.
 • Calèndula, amb propietats regeneradores i antimicrobianes. Acció calmant, suavitzant i protectora
 • Carbassa, ingredient innovador amb propietats antioxidants i regeneradores. Hidratant, emol·lient i nutritiu.
 • Mantega de karité, que s’obté del fruit (nous) de l’arbre de karité. És un excel·lent emol·lient, hidratant, suavitzant i protegeix de les irritacions.
This site is registered on wpml.org as a development site.