Característiques de la pell del nadó

Anna Vilaseca

Farmacèutica.
Departament científic.

Característiques de la pell del nadó

La pell té tres capes: l’epidermis o capa més externa que fa de barrera cutània, amb la pel·lícula hidrolipídica, protegint dels agents externs i també evitant la pèrdua d’aigua; la dermis o capa intermèdia composta de teixit connectiu, que aporta flexibilitat i elasticitat a la pell; i la hipodermis o capa més profunda que conté teixit adipós amb una funció aïllant, amortidora i de manteniment de la temperatura corporal.

La pell dels nadons és fins deu vegades més fina que la pell dels adults, s’asseca i pot perdre aigua amb facilitat i és més fàcil que s’irriti. És menys resistent a les agressions externes. 

Té un pH una mica més bàsic que la dels adults i això també fa que estigui menys protegida.

Per les seves pròpies característiques, la pell normal del nadó sol ser una pell sensible i amb tendència a seca i caldrà l’ús de productes adequats i especials per nadons en la seva higiene diària i hidratació.

Algunes dermatitis

Hi ha nadons que poden presentar una pell atòpica o dermatitis atòpica. Afecta a un 20-30% dels nens. La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria crònica i hereditària de la pell. Els nens que la pateixen tenen la funció barrera cutània alterada i la pell és més permeable al pas de certes substàncies que poden irritar la pell.

Normalment apareix en forma de taques vermelles i picor a la cara i també a les zones de flexió.

Més de la meitat dels casos de dermatitis atòpica desapareixen abans d’arribar a l’adolescència.

Una bona hidratació diària i unes normes d’higiene adequades poden ajudar al benestar de la pell del nadó i el nen amb dermatitis atòpica.

El perfum dels productes ha de ser natural i sense al·lèrgens.

La roba de cotó és la més adequada perquè permet la transpiració i té menys risc de provocar irritacions en la delicada pell del nadó i en especial en la pell del nen amb dermatitis atòpica.

També és freqüent la crosta làctia, una forma de dermatitis seborreica infantil. Es presenta en el 10% de la població general. Sol aparèixer en els tres primers mesos de vida. Es caracteritza per l’aparició de crostes i escates groguenques preferentment en la zona del cap. A diferència de la dermatitis atòpica no sol produir picor. 

Es recomana rentar a diari el cap amb un Gel xampú per nadons i també l’ús d’un Oli que ajudi a desprendre la crosta làctia de forma suau.

Cal hidratar la pell?

L’aplicació d’un oli emol·lient, que aporti lípids similars als de la pel·lícula hidrolipídica de la barrera cutània, ajudarà a enfortir la barrera cutània protectora impedint la pèrdua d’aigua, mantindrà la hidratació de la pell i protegirà de les agressions externes prevenint sequedats o irritacions.

Els olis vegetals són semblants a la pel·lícula hidrolipídica de la pell i s’absorbeixen amb facilitat, deixant que la pell respiri sense obstruir els porus. 

Un Oli és molt recomanable tant per hidratar la pell del cos com la de la cara. Cal tenir en compte que la composició d’aquest Oli natural contingui olis específics per la pell del nadó .

Un Oli amb oli de llavor de cotó, oli de calèndula i oli d’ametlles dolces deixarà la pell del bebè suau com el vellut i alleugerarà qualsevol vermellor i sequedat que pugui tenir.

L’oli de llavor de cotó preserva eficaçment la pel·lícula hidrolipídica de la pell. Té propietats com emol·lient, hidratant i calmant.

L’oli de calèndula té propietats regeneradores i també antimicrobianes. Té una acció calmant, suavitzant i protectora.

L’oli d’ametlles dolces té propietats hidratants, protectores i suavitzants. És un emol·lient indicat per pells sensibles.

És important que el producte estigui Testat sota supervisió pediàtrica per avalar l’efectivitat i la tolerància del producte.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.