Durant el primer trimestre de l’embaràs moltes dones es sorprenen en comprovar que el seu cos experimenta un canvi que normalment passa molt més desapercebut que les nàusees, la sensibilitat als pits, els canvis d’humor, l’acidesa d’estómac, el restrenyiment o l’aversió a certes olors o sabors: l’aparició de grans.

Els grans durant l’embaràs solen ser més coneguts que els grans durant l’adolescència, i ambdós s’anomenen acne. Es tracta d’una malaltia inflamatòria de la pell que es produeix quan els fol·licles pilosos (és a dir, les estructures tubulars o porus que envolten l’arrel i la tija d’un pèl -apareix sovint en les típiques il·lustracions de depilació-) s’obstrueixen amb greix i cèl·lules mortes de la pell. Això provoca barbs, punts negres o grans, perquè la barreja permet que els bacteris que normalment viuen a la pell de forma natural creixin en els fol·licles obstruïts, cosa que també provoca inflor, envermelliment, calor i dolor.

Hi ha diferents tipus d’acne: punts blancs, punts negres, pàpules, pústules, nòduls, etc. Generalment no requereixen tractament mèdic perquè com veurem més endavant en aquest post, pot millorar amb una rutina facial adequada. No obstant això, si l’acne persisteix o és sever (quan apareixen lesions profundes, doloroses i plenes de pus), cal visitar un dermatòleg.

Com hem apuntat, l’acne més conegut és el que sol aparèixer a l’adolescència, però no és l’únic moment vital (encara que sí, sovint, el més intens) en què hi ha canvis hormonals que motiven aquesta afecció. L’embaràs n’és un, però també poden aparèixer en la menstruació, si es tenen ovaris poliquístics, si es pateix estrès o s’està en la fase de premenopausa o de menopausa. També influeixen altres trastorns hormonals més greus, l’estrès, la presa de certs medicaments, l’herència familiar, etc. Hi ha qui atribueix els grans també a l’alimentació, però no hi ha evidència científica suficient sobre això.

Per què ens surten grans durant l’embaràs?

El primer trimestre de l’embaràs suposa una revolució hormonal per a les dones. Es produeix un augment significatiu de la gonadotropina coriònica humana (hCG), que produeix la placenta i que és la que es detecta en els tests d’embaràs, que contribueix als símptomes inicials com les nàusees. Al mateix temps, augmenten els nivells de progesterona, que permeten el desenvolupament fetal i placentari, i alhora pot provocar símptomes com somnolència, inflamació i sagnat de les genives.

Un altre dels canvis que experimenta el cos és un augment dels nivells d’estrògens i andrògens: és el que es relaciona amb la hiperactivitat de les glàndules sebàcies i una producció excessiva de greix, cosa que explica l’aparició de l’acne. Hi ha embarassades que hi són propenses i, per exemple, ja el van tenir a la pubertat, i altres que el tenen per primera vegada quan esperen un fill.

És un problema tenir grans durant l’embaràs?

Tenir grans durant l’embaràs en general no és un problema, només pot resultar frustrant perquè pot afectar l’autoestima o causar estrès i produir infeccions molestes i cicatrius. A més, genera la incertesa de trobar un producte adequat, perquè com sabem, molts tractaments habituals per a l’acne estan contraindicats durant la gestació.

Recentment, les autoritats europees han alertat sobre els efectes adversos dels retinoides (derivats de la vitamina A), que solen fer-se servir en el tractament de l’acne, durant l’embaràs. També ho fan estudis sobre l’àcid salicílic, present en peelings contra aquesta afectació de la pell, que és segur en baixes concentracions, com apunta aquest article mèdic.

En aquest sentit, els productes naturals solen ser els més desitjables (i desitjats) durant l’embaràs, perquè acostumen a ser suaus, estar ben estudiats i lliures de substàncies tòxiques o disruptors hormonals. No obstant això, això només és cert si també són segurs, testats i evidentment, regulats adequadament. Per exemple, alguns poden tenir efectes potents sobre el cos, com estimular contraccions, alterar hormones o afectar el desenvolupament del fetus.

Hi ha qui es llança als remeis de l’àvia, i encara que el que és tradicional pot tenir una base científica en molts casos, existeixen olis essencials forts que poden arribar a ser tòxics o tenir efectes secundaris o i els vinagres que de vegades es recomanen poden irritar la pell.

L’acne gestacional, per tant, no és un problema en si mateix, ho pot ser trobar productes adequats per tractar-lo.

Alguns productes indicats per als grans durant l’embaràs

Existeixen productes naturals, segurs i efectius per tractar l’acne gestacional, testats per farmacèutics. Alguns dels seus ingredients solen ser l’àcid azelaic, que és antibacterià, redueix la inflamació i despigmenta taques, i a més és naturalment vegà perquè és un compost naturalment present en cereals com el blat, el sègol o l’ordi, i s’obté per síntesi o per fermentació dels seus llevats. Un altre exemple d’ingredient segur formulat correctament és el zinc, que regula el seu i la inflamació, sempre utilitzat de forma tòpica, atès que de forma oral és més difícil controlar les quantitats. El mateix passa amb ingredients com el te verd o l’extracte de bardana, que s’obté d’una arrel de planta.

Els productes específics per a l’acne de Famiskin contenen aquests ingredients i altres que estan formulats de manera segura i ben testada, i són totalment vegans. Es tracta d’un netejador i un sèrum, que formen part d’una rutina minimalista que té com a avantatge que s’enfoca en ingredients actius concentrats i específics per a l’acne gestacional, com l’àcid azelaic i l’extracte de bardana, que netegen, hidraten, regulen el greix i calmen la inflamació al mateix temps. Aquesta simplicitat redueix el risc d’irritació o interaccions entre els ingredients i a més s’adapta molt bé a l’estil de vida d’una dona embarassada, estalviant temps, diners i esforç (a més d’efectes en el medi ambient en estalviar envasos de més productes i altres efectes associats com transport), mentre garanteix l’eficàcia necessària per mantenir la pell en bon estat durant aquesta etapa de canvis hormonals.

Rutina facial senzilla per a l’acne gestacional amb productes Famiskin

Al matí

  • Neteja: Netejador facial natural Famiskin (31,10 €) (el pots comprar aquí).
    • Aplicar amb aigua tèbia, fer massatge suau amb moviments circulars i esbandir abundantment.
    • Ingredients clau: extracte de bardana (regulador del greix i antiinflamatori).
  • Tractament: Sèrum facial natural Famiskin (42,00 €) (el pots comprar aquí).
    • Aplicar una petita quantitat sobre la pell neta i seca.
    • Ingredients clau: àcid azelaic vegà (antiinflamatori i antibacterià), zinc PCA (regulador del greix).
  • Protecció solar: aplicar un protector solar mineral per prevenir la hiperpigmentació post-acne durant l’embaràs.

A la nit

  • Neteja: Netejador facial natural Famiskin.
    • Seguir el mateix procediment que al matí.
  • Tractament: Sèrum facial natural Famiskin.
    • Aplicar una petita quantitat i deixar actuar durant tota la nit.

Beneficis d’aquesta rutina

  • Totalment segura durant l’embaràs.
  • Ingredients 100% naturals, vegans i lliures de crueltat animal.
  • Formulats per farmacèutics.
  • Testats dermatològicament.
  • Produïts a Barcelona.
  • Sense envasos secundaris i amb envasos reciclables.
  • Combat eficaçment l’acne sense irritar la pell.
  • Regula la producció de greix i calma la inflamació.

Aquest senzill procés proporciona una neteja adequada i un tractament específic per a l’acne gestacional, respectant el delicat equilibri hormonal durant l’embaràs.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.